Vehviläisten sukuseuran kokoontuminen 13.8.2006

Vehviläisten sukuseuran tapahtumassa tutustuttiin Vehvilän kylän asutuksen alkuvaiheisiin.

Vehviläisten sukuseura ry piti varsinaisen sukukokouksen ja sen yhteydessä sukutapaamisen Vanhanmäen toimintakeskuksessa sunnuntaina 13.8. Paikalle oli saapunut kuutisenkymmentä suvun edustajaa, jotka saivat kokousasioiden jälkeen kuulla kaksi mielenkiintoista esitelmää ja lisäksi kuunnella musiikkiesityksiä.

Ensimmäisen esitelmän piti emeritusprofessori Olli-Pekka Vehviläinen, joka on jatkanut suvun alkuperän tutkimista. Nyt on varmistunut, että 1572 kylälle muuttanut Lauri Vehviläinen lähti Jääskestä, Karjalasta. Ruokolahti oli aiemmin toinen vaihtoehto, mutta se on nyt suljettu pois.

Laurin lähdön tärkeimpänä syynä oli rajaseudun rauhattomuus, lähinnä venäläisten jatkuvat ryöstö- ja hävitysretket alueella. Noihin aikoihin pakeni paljon väkeä Savoon päästäkseen rauhallisempiin maisemiin.

Laurin sukua jäi Karjalaan. Se elää siellä Vehviläinen-nimisenä edelleenkin molemmin puolin rajaa ja on levinnyt luonnollisesti ympäri Suomea.

Toinen esitelmöijä oli Jouko Suihkonen, joka jatkaa sukutaulun täydentämistä ja ylläpitämistä. Hän valotti, millä tavalla suku on levinnyt eri taloihin. Hänen esityksensä perusteella paikalla olleet saattoivat nähdä, mihin sukuhaaraan he kuuluvat ja miten sukulaisuus muihin Vehviläisiin rakentui.

Musiikkiesityksistä vastasivat pianisti Anu Vehviläinen sekä suvun jäsenistä koottu pelimanniyhtye.

Seuraava varsinainen kokous on jälleen kolmen vuoden päästä mutta hallitus lupasi yhden kokoontumisen välilläkin. Mielenkiintoinen oli myös tieto, että historian tutkija, dosentti Heino Nyyssönen, on saanut apurahan Vehvilän kylähistorian tekemistä varten. Silloin selvinnee myös muiden kuin Vehviläisten osuus kylän synnyssä.

Teksti Risto Vehviläinen

Close Menu